Sanna Siniketo
May 14, 2013

Ihanaa, pian on voimia palauttava kesäloma! ...Vai onko?

Lähestyvä kesälomakausi luo mielikuvia ihanteellisista tavoista viettää kesälomaa aikatauluista, tehokkuusvaatimuksista ja kellosta riippumatta, ilman suorituspaineita, mieli vapaana ja keho rentoutuneena.

Toteutuuko tuo mielikuva sinun kohdallasi?

Mediassa käsitellään usein syitä vähäiseen työtyytyväisyyteen.

Työn mielekkyys, työssä viihtyminen ja riittävän haasteellisten työtehtävien puuttuminen lannistaa ja uuvuttaa työssäkäyvät kansalaiset.

Yleistäminen on riskaabelia, mutta ovatkohan nämä sittenkään it-alan todellisia haasteita? Väitän, että it-toimialalla työn sisältö, oma motivaatiotaso ja siten työn mielekkyys ovat valtaosin kohdallaan.

Loppukäyttäjien laitepolitiikkaa valtaava byod tai cyod lisännee it-hemmojen työtyytyväisyyttä entisestään. Voidaan siis puhua jopa toimialamme positiivisesta työn imusta, eikö?

Koska kaikista asioista löytyy se kolikon toinen puoli, löytyy se tästä työn imustakin.

Vaikka työmme olisikin kiinnostavaa, haastavaa ja palkitsevaa, voimme kulkea huomaamatta työn imussa ja jopa flowssa kohti ennenaikaista väsymistä, jota ei välttämättä odotettu kesälomakaan paranna.

Mitä ihmettä? Eikö ideaali työtehtävä ja työympäristö pelastakaan meitä uupumukselta? Ei pelasta ei, sillä meitä voi vaania toinen vaara; palautumisvaje.

Työnohjaajat, työterveyden asiantuntijat, henkilöstötehtävissä toimivat ja jopa valveutuneet esimiehet kysyvät työntekijöiltä usein palautumisesta. ”Miten huolehdit palautumisestasi? Ehditkö palautua viikonlopun aikana?”

Usein näihin kysymyksiin vastataan hyvin ja kyllä, mutta se ei välttämättä pidäkään paikkansa, vaikka itsekin luulemme niin.

Vaikka palautumistarve ja –kyky ovat yksilölliset, vaikuttaa ikä jokaisen palautumiskykyyn.

Mitä enemmän kilometrejä mittarissa, sitä pidempi aika tarvitaan palautumiseen ja sitä tärkeämpää olisi myös ymmärtää asian tärkeys. Oikeasti.

Jos viisikymppinen pyrkii jatkuvasti toimimaan tiukoissa hankkeissa samalla kellotaajuudella, yhtä vähillä yöunilla ja työntäyteisillä viikonlopuilla kuin aikoinaan kolmekymppisenä tai edes nelikymppisenä, on vain ajan kysymys, milloin jokin liikettä tai elämää ylläpitävä säie napsahtaa poikki; fyysisesti tai henkisesti.

Tästä löydän lukuisia todisteita niin ympäriltäni kuin henkilökohtaisestikin.

Tiedätkö, mikä on sykevälin variaatiomittari?

Pääsin vuosi sitten itse mukaan koeryhmään, jossa kyseinen laite kiinnitettiin kehoon kolmeksi vuorokaudeksi. Puolikkaan tulitikkuaskin kokoinen laite kulki yllättävän huomaamattomasti mukanani ja mittasi sykettäni niin työpäivien aikana kuin vapaa-ajallakin.

Koeryhmään pääseminen oli mahtava oppimiskokemus omasta palautumisesta. Laitteeseen tallentuneet tiedot ja siitä saatu raportti muuttivat käsitykset omista rentoutumistaidoistani ja palautumiskyvystäni täysin.

Raportti oli minulle siis karua luettavaa. Jos luulin, että seitsemän tunnin yöunet työviikon päätteeksi olivat palauttaneet voimiani ennalleen, en mittausraportin mukaan ollut päässyt eheytymisprosessissa alkua pidemmälle.

Jos kuvittelin, että vierailu ystävien luona ja iloinen illanvietto olisi rentouttanut mieltä ja kehoa palautumismielessä, ei puhettakaan.

Sen sijaan yllättävää kyllä, autolla keskipäivän liikenteessä ajaminen ja vapaamuotoisessa työpajassa ideointi olivat toimineet aika ajoin jopa palauttavina hetkinä.

Jos sinulle tarjoutuu tilaisuus tällaiseen mittaukseen ja siihen liittyvään elämäntapojen sparraukseen, käytä ihmeessä tilaisuus hyväksesi!

Palatakseni edessä siintävään kesälomaan ja odotuksiin sen palauttavasta voimasta; toivon, että voit jättää mahdollisesta perheen aktiivilomastasi aikaa myös itsellesi ja aidosti itseäsi varten.

Lisäksi, jos sinulla on mahdollisuuksia laatia laskeutumissuunnitelma viimeisille työviikoille ennen kesälomaasi, tee se nyt.

Jos lähdet lomille niin sanotusti suorin vartaloin, saatat loman alkaessa törmätä kuin seinään. Tällöin voi todellinen palautumisesi alkaa vasta parin ensimmäisen lomaviikon jälkeen.

Yksi oma ihanteellinen mielikuvani kesälomasta kiteytyy 1900-luvun alun taidehistoriasta löytämääni sanayhdistelmään ”viipyilevä joutilaisuus”. Kaunis sanapari, kaunis ajatus. Toivotan sitä ja ihanaa kesälomaa myös sinulle!

 

(Kirjoittaja on ICT Standard Forum bloggaaja, kirjoitus on julkaistu aikaisemmin CIO.fi-sivulla)

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.