Esa Korvenmaa
Apr 29, 2013

Internet of Everything – vielä on nettiin kytkettävää

”Alussa olivat 145.97.39.155, 150.33.255.455 – ja 130.88.34.69., @KosJus.”

Tältä saattaisi Väinö LinnanTäällä Pohjantähden alla -romaanin aloitus nykypäivänä näyttää.

Meille it-väelle ”ubiikkius” on jo vuosia ollut tuttu käsite, jota on jauhettu lähes kyllästymiseen saakka. Me tiedämme, että it on kaikkialla.

Mutta osaammeko mekään kuvitella, missä kaikkialla it todella voisi vielä olla?

Yli 99 prosenttia maailman asioista on vielä kytkeytymättä toisiinsa. Vuoteen 2020 mennessä internetissä on 2,5 miljardia uutta ihmistä ja 37 miljardia uutta asiaa. Tämä merkitsee sitä, että internetiin tietoa syöttävät monen monituiset eri tahot: ihmiset, laitteet, sovellukset, prosessit.

Lainatakseni kollegani Dave Evansin esimerkkiä: Kun tulevaisuudessa autosi kytkeytyy nternetiin, se tuo yhden asian lisää verkkoon. Kun se vuorostaan kytkeytyy muihin asioihin – esimerkiksi muihin autoihin, liikennevaloihin, kotiisi, huoltoliikkeeseen, liikennevaroituksiin, tietullijärjestelmiin – auttaa näiden tietojen yhdistäminen ja hyödyntäminen tekemään autoilusta turvallisempaa, helpompaa ja vihreämpää.

Mutta kytkeytyvien asioiden määrä ei yksin tee autuaaksi. Internetissä tarjolla olevaa ja tarjolle tulevaa tietoa kartoittamalla ja jalostamalla syntyy uusia mahdollisuuksia: uusia liiketoimintainnovaatioita, uusia palveluita, uutta teknologiaa. Uusia innovaatioita.

Tämä ilmiö tunnetaan nimellä ”Internet of Everything” ? kaiken internet, tai kaiken netti, kuten nimi Suomen ciscolaisten suussa taipuu.

Linna-pohjaista esimerkkiäni jatkaen: suota seuraavat anturit voisivat tuottaa tietoa sen happamuusasteesta, kosteuden määrästä, maaperän viettämisestä ja muokattavuudesta. Kuokan anturi kertoisi, missä se on, ja miten se on käytettävissä.

Jussi katsoisi omasta kalenteristaan, miten hänellä on aikaa, ja tarkistasi oman terveydentilansa. Sijaintitietojen ja maarekisteritietojen perusteella hän näkisi pappilan maiden sijainnit ja käyttöasteen.

Ehkäpä nykypäivänä tämä kaikki koostettuna ja analysoituna olisi se tieto, joka jalostettuna johti Koskelan Jussin neuvottelemaan suon itselleen ja aloittamaan raivaustyönsä.

Innovatiivinen tiedon yhdistäminen, liiketoimintapotentiaalin löytäminen ennen muita. Kilpailuedun hankkiminen. Tämä datamassa olisi toki kaikkien saatavilla, mutta vain Jussi osasi jalostaa sen siten, että näki suopläntin potentiaalin.

Kaiken netti avaa samanlaisia mahdollisuuksia meille kaikille, organisaatiolle ja ihmisille. Maailma on tässä pisteessä jo nyt. Kysymys kuuluu, olemmeko valmiit ottamaan siitä kaiken irti?

 

 

(Kirjoittaja on ICT Standard Forum bloggaaja, kirjoitus on julkaistu aikaisemmin CIO.fi-sivulla)

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.