Leena-Mari Lähteenmaa
Aug 20, 2013

Mitä tarvitsen työssäni?

Dokumenttiohjaaja Petri Luukkainen vei kaiken omaisuutensa varastoon. Takaisin sai hakea vain yhden esineen päivässä. Hän halusi selvittää, mitä tavaroita oikeasti tarvitsee.

Vuoden aikana hän oppi ainakin sukkien merkityksen, mutta on haastatteluissa kertonut kaivanneensa aika nopeasti myös läppäriään. (Helsingin Sanomat 13.1.2013)

Lähdin miettimään, voisimmeko toteuttaa samankaltaista mallia nykyajan tietotyössä. Ainakin minä hakisin sen läppärin aivan ensimmäiseksi, paljon ennen kynää ja paperia.

Vaikea sanoa, tulisiko kännykkä ennen kannettavaa. Juuri mitään tuottavaa en voisi työpaikallani nykypäivänä tehdä ilman kannettavaa ja sähköpostia. Ilman huonetta, konttorikalusteita, kopiokonetta ja toimistotarvikkeita pystyisin kyllä hyvin työskentelemään.

Vielä 80-luvun lopulla monissa työpaikoissa työskenneltiin ilman henkilökohtaista pc:tä, sähköpostia ja internettiä. Johtajalla saattoi olla 30-50 tuhatta markkaa maksanut pc, jota hän ei osannut edes avata.

Tavallinen työntekijä sen sijaan käytti yhteiskäyttöistä pc-laitetta tai vei tekstit ja taulukot puhtaaksikirjoitettavaksi konekirjoitusosastolle.

Sitten kopioitiin, laitettiin kopiot sisäisen postin kirjekuoriin, ja seuraavana päivänä muistiot saapuivat vastaanottajalle. Jos jakelussa oli ulkopuolisia, vastaanottajien kirje lähti Postin välityksellä tai kiireellisissä tapauksissa lähetin viemänä.

Muistan omalta uraltani kiireisen budjetointiviikonlopun. Lapsenhoitohaasteista johtuen jouduin laatimaan yksikköni budjetit viikonlopun aikana kotona.

En itse omistanut pc:tä eikä työnantajallani ollut tarjota käyttööni kannettavaa. Kannoin kaikki tarvitsemani talousraportit pahvilaatikoissa kotiini, otin mukaani nauhalaskimen ja suunnittelin budjetit lyijykynällä ruutupaperille sekä laskin välisummat ja prosentit laskimella. Töissä naputtelin luvut jälkikäteen taulukkolaskentaan.

Toimistotyökalumme ovat muuttuneet valtavasti viimeisen 20 vuoden aikana.

Vaikka helppo saavutettavuus tuntuu joskus vitsaukselta, tuskin kukaan haluaisi palata enää 80-luvulle. Työasemaympäristö kollaboraatiotyökaluineen on yksi yrityksen strategisimmista ja kriittisimmistä tietojärjestelmistä.

Todennäköisesti ainakin yhtä tärkeä kuin sukat Petri Luukkaiselle.

 

(Kirjoittaja on ICT Standard Forum bloggaaja, kirjoitus on julkaistu aikaisemmin CIO.fi-sivulla).

 

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.