Matti Kinninen
Mar 4, 2013

Onko arkkitehtuurin aika ohi?

Viikko sitten kuulin suurta arvostusta nauttivan tietohallintojohtajan ja -visiönäärin väittävän, että kokonaisarkkitehtuurin aika on ohi. Maailma on kuulemma muuttunut eikä kenelläkään ole enää aikaa miettiä kokonaisarkkitehtuureita. Lisäksi visiönäärin mukaan kokonaisarkkitehtuurityö ei ole enää tarpeellistakaan, koska nykyisin voi ostaa pilvistä SaaS-palveluita ja yhdistää niitä tarpeen mukaan. Helppoa ja halpaa, kuulemma.

Onko visiönääri oikeassa? Vai onko hänet vallannut sama hybris, joka valtasi kaupunkisuunnittelijat elementtirakentamisen kehittyessä 1970-luvulla. Silloinhan ei rakennuksia rakentamaan tarvittu arkkitehtejä. Tehtaalta sai elementtejä, joita yhdistelemällä syntyi hyvin nopeasti taloja. Taloista tuli ehkäpä hieman samanlaisia, kaupunkirakenteesta harmittavan harvaa. Rakennuksetkaan eivät ole aikaa kestäneet. Jokin meni vikaa, kun arkkitehtuurisuunnittelu jätettiin tekemättä.

Ohjelmistotuotannon puolella vastaavia visiönäärejä on viimeisten parin vuosikymmenen aikana ilmestynyt säännöllisin väliajoin. 1990-luvun alkupuolella ohjelmistotuotannon piti muuttua triviaaliksi, koska komponenteista saisi helposti minkä tahansa järjestelmän kasattua. Myöhemmin komponenttien väliseen kommunikointiin kehitettiin ensin CORBA-systeemit ja myöhemmin web-palvelut. Kaiken piti olla helppoa ja halpaa.

Visiönäärien unelmat eivät toteutuneet talojen eivätkä ohjelmistojen kansa. Ohjelmistojen tekeminen on yhä riskialtista. Huonosti suunniteltu ja epäammattimaisesti johdettu projekti epäonnistuu yhä vielä. Komponenttien koolla ei taida sittenkään olla ratkaisevaa merkitystä.

Voisiko sittenkin olla niin, että arkkitehtuurityöllä on merkitystä? Että järjestelmät on yhä suunniteltava? Vaikka osat olisivat isompia ja osien väliset rajapinnat paremmin määriteltyjä, pitää jonkun silti päättää, mitä järjestelmän on tarkoitus tehdä. Tehtävät on jaettava järjestelmän eri osille. On varmistuttava, että järjestelmä on rakenteeltaan luotettava, laajennettava ja suorituskyvyltään riittävä. Mikäli näistä tehtäviä ei tehdä, järjestelmästä voi tulla käyttäjien tarpeen täyttävä vain sattumalta. Onnekkaista sattumia on historiassa tapahtunut harmillisen harvoin.

Visiönäärin hybristä seuraa varmasti nemesis. Sattumalta ei liiketoiminnan tarpeita täyttäviä järjestelmiä synny.

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.