Leena-Mari Lähteenmaa
Jul 22, 2013

Smart Work eli Wiksua Työtä

Istuin eilen autossani asiakkaan parkkipaikalla ja osallistuin puhelimitse kansainväliseen konferenssipuheluun. Samalla seurasin kokousesityksiä kannettavaltani.

Näin toimien varmistin, että minulla oli mahdollisuus hoitaa sekä puhelinkokous että heti perään alkava asiakaspalaveri. Asiakaspalaverin jälkeen hoidin samaisella parkkipaikalla muutaman kiireellisen sähköpostin ennen kuin ajoin toimistolle.

Jo useita vuosia sitten havaitsin työhuoneeni olevan useimmiten tyhjä ja päätin luopua siitä kokonaan.

Toimistoni sijaitseekin nykyisin konesalin uumenissa.

Kaikki työssäni tarvittavat tiedot löydän palvelimien keskitetyistä tiedostoista. Osa työdokumenteista on myös ”pilven reunalla”, mutta ei sillä ole niin väliä, kunhan tiedot löytyvät luotettavasti.

Haen ja käytän tietoja erilaisilla päätelaitteilla – puhelimella, kannettavalla, pöytäkoneella ja iPadilla – mikä milloinkin on sopivin.

Kynä ja muistivihko eivät kuulu liikkuvan työpisteeni varusteisiin.

Useissa organisaatioissa keskustellaan uusista tavoista ja tiloista tehdä työtä. Älykkäästi hyödynnetty tietotietotekniikka on näissä muutoksissa oleellinen mahdollistaja.

Uusilla toimintamalleilla saavutetaan kustannussäästöjä tilakuluissa, mutta myös joustavuutta työelämään – sekä työnantajille että työntekijöille.

Ketä hyödyttää, että työntekijä istuu aamuruuhkassa tunnin autossa sen sijaan, että tekisi senkin ajan töitä rauhassa kotoa, ja ajaisi myöhemmin päivällä ilman ruuhkaa asiakastapaamiseen.

Illalla pidettävä kansainvälinen puhelinkokous on mukavampi hoitaa, kun olet sitä ennen joustavasti hoitanut kiireellisen yksityisasiankin.

Tietohallintojohtajille uudet työmenetelmät tuovat suuren lisävastuun.

Jos keskeiset palvelut ja työkalut eivät toimi tai toimivat huonosti silloin, kun töitä tehdään toimiston ulkopuolella, on se jopa merkittävämpi ongelma.

Sähköpostin, vpn -palvelun tai netmeetingin käyttökatkos voi aiheuttaa suuremmat ongelmat kuin joukkoliikenteen lakko.

Monet haluavat käyttää työhön omia työkalujaan, ja vanhanaikainen vakiointiajattelu ei kuulu enää tähän maailmaan.

Kaikkiin työtehtäviin ja tilanteisiin ei etätyö kuitenkaan sovi. On tärkeää, että tiimit ja työryhmät keskustelevat myös kasvokkain.

Johtaminen on uudessa ympäristössä erilaista ja vaatii uudenlaista ajattelua. Tavoitteet ja tulokset ratkaisevat tekipä töitä kotona, toimistolla, autossa tai asiakkaalla.

Muutos jakaa meidät vastustajiin ja kannattajiin.

Vastustajat ovat sitä mieltä, että oma työpiste tai työhuone on tärkeä. Joidenkin mielestä työt jäävät tekemättä valvovan silmän puuttuessa.

Puolustajat ovat valmiita sekoittamaan koti- ja työelämää ja hakevat joustavuutta molempiin. Uskotaan, että tulokset puhuvat puolestaan.

Itse kuulun Wiksun Työn puolestapuhujiin.

Uskon myös siihen, että muutos vaatii vahvan muutosohjelman, jonka avulla varmistetaan sekä palveluiden että johtamismallin toimivuus.

 

(Kirjoittaja on ICT Standard Forum bloggaaja, kirjoitus on julkaistu aikaisemmin CIO.fi-sivulla)

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.