Antti Larsio
Jun 17, 2013

Tulevaisuus on edessä

Vuosikymmenen loppupuolella tietotekniikkapalvelut tuotetaan julkisesta tai yksityisestä pilvestä. Verkko-identiteetti on yhtä kuin yksilön identiteetti.

Yksityisyyden suoja on elämän ja kuoleman kysymys. Keskitetyt henkilörekisterit, joiden sisältöä viranomaiset kontrolloivat, ovat harvassa tai historiaa.

Nettiin kytkeytyneitä laitteita on satoja miljardeja. Extra- ja intranetit ovat korvautuneet suojatuilla dynaamisilla virtuaaliverkoilla. Puheen-, hahmon- ja liikkeentunnistus ovat luonnollinen osa käyttöliittymää. Datan määrä on monimiljoonakertainen. Lumetodellisuus on totta.

Harmi, jos pelottaa, mutta näin vain on.

Tietotekniikka arkipäiväistyy huimaa vaihtia ja on mukana lähes kaikessa inhimillisessä toiminnassa – tavalla tai toisella.

Teknologia itsessään kehittyy valtaisaa vauhtia – siinä mukana pysyminen vaatii työtä ja ymmärryskykyä. Ymmärtäminen kääntyy oivaltamiseksi, kun näkee tulevien vuosien teknologiakehityksen tuomat mahdollisuudet jo tänään. Tämän oivaltaminen on tietohallintojohdolta vaadittava keskeisin kyvykkyys.

Tietohallintojohto on paljon vartijana. Tietotekniikkayksikköjä tulee johtaa hyvin ja henkilöstöä motivoida yhä parempiin suorituksiin. Lopputuloksista äänestävät viime kädessä palveluiden käyttäjät.

Mikael Jungnerin blogissaan 6.10.2011 peräänkuuluttama työntekijöiden vapauttaminen on vääjäämättä edessä. Samalla se on askel kohti tarpeellista vallankumousta.

Johtajuus edellyttää vahvaa näkemystä tulevaisuudesta. Tämä näkemys ei ole arkipäiväinen ja kaikille tuttu. Johtajat näkevät pidemmälle kuin muut. Johtajuus edellyttää kykyä saada muut jakamaan tämä näkemys; johtajuutta ei ole ilman johdettavia.

Teknologiamahdollisuuksien oivaltaminen ja organisaatiojohdon valaiseminen on haastavaa mutta välttämätöntä. Tietohallintojohdon tulisi johtaa myös esimiehiään.

Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

 

(Kirjoittaja on ICT Standard Forum bloggaaja, kirjoitus on julkaistu aikaisemmin CIO.fi-sivulla)

 

Ota yhteyttä Bisnesteknologiamalli PDF

Haluatko tietää lisää Bisnesteknologiamallista ja sen soveltamisesta käytännössä? Ota yhteyttä.